• Podmienky používania webovej stránky
  • Vyhlásenie o pridružených odkazoch
  • Ochrana osobných údajov
ZdravieVPraxi.sk
  • Bylinky
  • Čaje
  • Choroby
  • Články
  • Doplnky stravy
  • Lieky
  • Masťe a krémy
  • Minerály
  • Potraviny
  • Recepty
  • Vitamíny
No Result
View All Result
  • Bylinky
  • Čaje
  • Choroby
  • Články
  • Doplnky stravy
  • Lieky
  • Masťe a krémy
  • Minerály
  • Potraviny
  • Recepty
  • Vitamíny
No Result
View All Result
FItDoplnky.sk
No Result
View All Result

Ako sa robí trnkovica? – 8 dôležitých krokov

28.03.2023
v Články
A A
Ako sa robí trnkovica - 8 dôležitých krokov
Share on FacebookShare on Twitter

Rozmýšľali ste niekedy ako sa robí trnkovica? Trnkovica je tradičný slovenský ovocný destilát, ktorý sa vyrába z fermentovaných plodov čiernej trnky (Prunus spinosa). Čierna trnka, tiež nazývaná slivka trnka, je drobné tmavo modré ovocie so silnou, sladko-kyslou príchuťou.

Obsah

    • Môže sa vám páčiť
    • Potraviny bohaté na železo – 18 super potravín
    • Bacopa monnieri – 6 super účinkov na zdravie
  • Trnky
  • Ako sa robí trnkovica?
  • Upozornenie

Výroba trnkovice zahŕňa zber a fermentáciu plodov čiernej trnky, čo môže trvať niekoľko týždňov až mesiacov, a následnú destiláciu získaného kvasu. Výsledný destilát môže mať vysoký obsah alkoholu, niekedy až 50% alebo viac. Trnkovica sa často konzumuje ako aperitív alebo digestív a je obľúbená v Česku, Slovensku a ďalších stredoeurópskych krajinách. Je známa pre svoju charakteristickú chuť a vôňu, ktorá odráža príchuť čiernej trnky.

Môže sa vám páčiť

Potraviny bohaté na železo - 18 super potravín

Potraviny bohaté na železo – 18 super potravín

29.03.2023
Bacopa monnieri

Bacopa monnieri – 6 super účinkov na zdravie

29.03.2023

Trnky

Trnky sú plody rastliny Prunus spinosa, známej ako čierna trnka alebo divoká slivka. Čierna trnka je krík alebo malý strom, ktorý patrí do čeľade Rosaceae a rodiny Prunus. Rastie v Európe, západnej Ázii a severnej Afrike, hlavne v prirodzených lesných a krovinatých oblastiach.

Trnky sú drobné, tmavomodré, takmer čierne ovocie, ktoré má sladkokyslú chuť a je obklopené tenkou kožou s modrastým nádychom. Ovocie obsahuje tvrdé jadro, ktoré je jedlým dielom plodu. Trnky dozrievajú na konci leta a na začiatku jesene.

Trnky sa používajú na výrobu alkoholických nápojov, ako je trnkovica alebo slivovica, ale aj na prípravu džemov, pečiva a omáčok. Voľakedy sa tiež používali na farbenie tkanín. Trnky majú množstvo zdravotných účinkov, vrátane zlepšenia trávenia, zníženia zápalov a posilnenia imunitného systému. Majú tiež vysoký obsah vitamínu C, vitamínu K, vlákniny a antioxidantov.

Ako sa robí trnkovica?

Tak poďme na to ako sa robí trnkovica. Trnkovica sa vyrába z plodov čiernej trnky (Prunus spinosa) a jej výroba zahŕňa niekoľko kľúčových krokov. Tu je základný postup:

  1. Zber trniek: Na začiatok je potrebné nazbierať dostatočné množstvo zrelých trniek. Najlepšie je zbierať trnky po prvých mrazoch, pretože mrazy zjemňujú ich chuť a zlepšujú proces fermentácie.
  2. Príprava trniek: Pred fermentáciou je potrebné trnky umyť a odstrániť stonky, listy a iné nečistoty. Niekedy sa trnky môžu tiež nakrájať na polovicu alebo sa poškodia, aby sa uvoľnili šťavy a urýchlil proces fermentácie.
  3. Fermentácia: Trnky sa umiestnia do čistého, vzduchotesného kontajnera (napríklad skleneného pohára alebo plastového vedra s pokrievkou). Fermentácia prebieha pri izbovej teplote počas niekoľkých týždňov až mesiacov. Počas fermentácie sa cukry v trnkách premieňajú na alkohol prostredníctvom kvasiniek. Dôležité je pravidelne kontrolovať proces a uvoľňovať nahromadený oxid uhoľnatý.
  4. Destilácia: Po ukončení fermentácie sa získaný kvas prefiltruje a prenesie do destilačného zariadenia (napr. do kotla alebo kolónovej destilačnej jednotky). Destilácia zahŕňa zahrievanie kvasu na teplotu, pri ktorej sa oddelí alkohol od vody a ďalších látok. Alkoholické pary sa potom ochladzujú a skondenzujú späť do kvapaliny.
  5. Zrenie: Výsledný destilát, trnkovica, sa môže nechať zrieť niekoľko mesiacov alebo rokov v sklenených fľašiach, drevených sudoch alebo iných nádobách, aby sa zlepšila chuť a aróma. Zrením sa tiež môže zmierniť intenzita alkoholu.
  6. Fľaškovanie a konzumácia: Po zrení sa trnkovica prefiltruje a prelije do fľašiek, kde sa môže uskladniť na ďalšie starnutie alebo sa môže konzumovať. Trnkovica sa obvykle podáva ako aperitív alebo digestív a má charakteristickú ovocnú chuť a vôňu
  7. Prípadné dochucovanie a zriedenie: Niektorí výrobcovia môžu pridať do trnkovice ďalšie prísady, ako sú cukor, med, bylinky alebo korenie, aby obohatili chuť a arómu. Ak je obsah alkoholu príliš vysoký, trnkovica sa môže zriediť destilovanou vodou alebo inou kvapalinou, aby sa dosiahla požadovaná sila.
  8. Uchovávanie a servírovanie: Trnkovica sa môže uskladňovať na chladnom, tmavom mieste, kde si zachová svoju chuť a kvalitu. Pred podávaním sa môže chladiť, aby sa zvýraznila jej aróma a chuť. Tradične sa podáva v malých pohárikoch, často zvaných „štamperlíky“, ako aperitív alebo digestív po jedle.

Výroba trnkovice môže byť zábavným a odmeňujúcim projektom pre domácich výrobcov alkoholu, ktorí chcú vyskúšať niečo tradičné a autentické. Je dôležité dbať na čistotu a hygienu počas celého procesu, aby sa predišlo kontaminácii a zabezpečila dobrá kvalita konečného produktu. Veríme, že sme vám zodpovedali vašu otázku ako sa robí trnkovica.

Upozornenie

Upozornenie: Tento text je poskytnutý len na informačné účely a neslúži ako návod na výrobu alkoholu v domácnosti. Vo väčšine krajín je domáca výroba alkoholu regulovaná zákonom a môže byť povolená len v určitých podmienkach alebo s povolením. Pred pokusom o výrobu trnkovice alebo akejkoľvek iného alkoholického nápoja v domácnosti sa uistite, že ste si overili miestne zákony a predpisy a dodržiavate všetky bezpečnostné opatrenia.

Výroba a konzumácia alkoholu môže mať negatívne účinky na zdravie a sociálne vzťahy, ak sa nepoužíva s mierou a zodpovednosťou. Alkohol by nemali konzumovať tehotné ženy, maloletí, osoby s alkoholovou závislosťou alebo ľudia, ktorí užívajú lieky, ktoré môžu interagovať s alkoholom. Nesprávna manipulácia s alkoholom alebo nadmerná konzumácia môže viesť k vážnym zdravotným problémom, závislosti, sociálnym problémom alebo smrti.

Share234Tweet147Pin53

Podobné články

Potraviny bohaté na železo - 18 super potravín

Potraviny bohaté na železo – 18 super potravín

napísal/a Redakcia
29.03.2023
0

Tieto potraviny bohaté na železo nájdete v každej kuchyni. Železo je dôležitý minerál, ktorý je nevyhnutný pre množstvo telesných funkcií,...

Bacopa monnieri

Bacopa monnieri – 6 super účinkov na zdravie

napísal/a Redakcia
29.03.2023
0

Bacopa monnieri, známa tiež ako brahmi, je bylina, ktorá sa tradične používa v ájurvédskom systéme medicíny. Je to trvalka, ktorá...

Pu Erh - 6 super účinkov na zdravie

Pu Erh – 6 super účinkov na zdravie

napísal/a Redakcia
28.03.2023
0

Pu Erh (tiež puer, pu'er či puerh) je druh čínskeho čaju, ktorý pochádza z provincie Yunnan v juhozápadnej Číne. Tento...

Gotu kola - 7 super účinkov na zdravie

Gotu kola – 7 super účinkov na zdravie

napísal/a Redakcia
28.03.2023
0

Gotu kola (latinsky Centella asiatica) je rastlina patriaca do čeľade Apiaceae (tiež známej ako zelerovitých). Je to bylina, ktorá rastie...

Next Post
Gotu kola - 7 super účinkov na zdravie

Gotu kola - 7 super účinkov na zdravie

Odporúčame

Acai Berry - 5 super účinkov na zdravie

Acai Berry – 5 super účinkov na zdravie

24.03.2023

Zelenina – 10 najzdravších druhov zeleniny

05.11.2022

Populárne články

  • Kolostrum – 4 super účinky pre zdravie

    587 zdielaní
    Zdielať 235 Tweetnuť 147
  • Magnézium – 7 super účinkov pre zdravie

    587 zdielaní
    Zdielať 235 Tweetnuť 147
  • Hericium – 6 super účinkov na zdravie

    586 zdielaní
    Zdielať 234 Tweetnuť 147
  • Kaz na zube – 12 rád na prevenciu

    586 zdielaní
    Zdielať 234 Tweetnuť 147
  • Acai Berry – 5 super účinkov na zdravie

    586 zdielaní
    Zdielať 234 Tweetnuť 147
ZdravieVPraxi.sk

Zdravievpraxi.sk je zdravotnícky magazín, ktorý ponúka aktuálne informácie o zdraví a wellness. Snažíme sa poskytnúť čitateľom prístup k kvalitným informáciám o prevencii a liečbe chorôb, správnej výžive, cvičení a psychickom zdraví.

  • Domovská stránka
  • Ochrana osobných údajov
  • Podmienky používania webovej stránky
  • Vyhlásenie o pridružených odkazoch

© 2023 ZdravieVPraxi.sk

No Result
View All Result
  • Bylinky
  • Čaje
  • Choroby
  • Články
  • Doplnky stravy
  • Lieky
  • Masťe a krémy
  • Minerály
  • Potraviny
  • Recepty
  • Vitamíny

© 2023 ZdravieVPraxi.sk