Bezlepková knedla je vynikajúcou alternatívou pre ľudí trpiacich celiakiou, citlivosťou na lepok alebo pre tých, ktorí sa rozhodli dodržiavať bezlepkovú diétu. Klasická knedla je tradičný pokrm z múky, vajec, mlieka a kvasiniek, ktorý sa používa v mnohých európskych kuchyniach. Tento článok vám ponúkne recept na bezlepkovú knedlu a zdieľa tipy na prípravu tohto chutného a zdravého pokrmu.
Recept na bezlepkovú knedlu
Ingrediencie:
- 250 g bezlepkovej múky (napríklad z ryže, kukurice alebo zmesi bezlepkových múk)
- 2 vajcia
- 200 ml mlieka (môžete použiť aj rastlinné mlieko, napr. mandľové, sójové alebo kokosové)
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky prášku do pečiva bezlepkového
- 1 polievková lyžica olivového oleja
Postup:
- V miske zmiešajte bezlepkovú múku, soľ a prášok do pečiva.
- V menšej miske rozšľahajte vajcia a pridajte mlieko. Potom zmes vajec a mlieka pridajte k suchým ingredienciám a premiešajte.
- Pridajte olivový olej a miešajte, kým nie je cesto hladké a bez hrudiek.
- Nechajte cesto odpočívať asi 10 minút, aby sa múka mohla nasiaknuť vlhkosťou a zmes sa zahustila.
- Zatiaľ si pripravte veľký hrniec s osolenou vodou a nechajte ju zovrieť.
- Vytvorte z cesta guľôčky alebo valčeky, veľkosti podľa vašej preferencie.
- Do vriacej vody opatrne vkladajte pripravené knedle a nechajte ich vrieť asi 15-20 minút, kým nevystúpu na povrch.
- Vytiahnite knedle z hrnca a nechajte ich odkvapkať na sitku alebo utierke.
Bezlepková knedľa a tipy na servírovanie
Bezlepkové knedle môžete podávať s rôznymi omáčkami alebo prílohami, ako sú guláš, dusená zelenina, hríbová omáčka, alebo paradajková omáčka s bylinkami. Sú vynikajúcou prílohou k mäsu, hydinovým alebo rybím pokrmom. Ak preferujete sladkú variantu, môžete ich podávať s ovocnými kompótmi, tvarohom, medom alebo džemom.
Návrhy na úpravu receptu
- Ak chcete získať jemnejšiu textúru knedlí, skúste pridať do cesta 2-3 polievkové lyžice zemiakového škrobu alebo kukuričného škrobu.
- Na ochutenie cesta môžete pridať bylinky, ako je petržlen, kôpor alebo pažítka, alebo korenie, ako je mletá paprika, koriander alebo rasca.
- Ak chcete bezlepkové knedle s jemnejšou textúrou, môžete pridať do cesta jedno alebo dve vajcia navyše.
Ako uchovávať a znovu zohriať bezlepkové knedle
- Uvarené knedle môžete uložiť do chladničky v uzavretom obale alebo fólii. Spotrebujte ich do 2-3 dní.
- Na znovu zohriatie knedlí ich môžete dať do mikrovlnnej rúry, zahrievať na miernom ohni na panvici s trochou oleja alebo masla, alebo ich dať do vriacej vody na 1-2 minúty.
Bezlepková knedla je vynikajúcou alternatívou pre ľudí s celiakiou alebo citlivosťou na lepok. Tento recept je jednoduchý na prípravu a ponúka zdravú a chutnú možnosť pre tých, ktorí hľadajú bezlepkové pokrmy. Vyskúšajte tento recept a užite si jeho lahodnú chuť spolu so svojimi obľúbenými omáčkami a prílohami.